Lapsiystävällinen tiedonkeruu

BENCHMARK - KONSEPTOINTI - KÄYTETTÄVYYSTESTAUS - PROJEKTINJOHTO 

TAVOITE - MIKSI?

Tavoitteena oli mahdollistaa kattavampi, yhdenvertaisempi ja tehokkaampi lasten osallistuminen palveluiden kehittämiseen. Työskentelin  Pelastakaa Lapset-järjestössä ja huomasin, että lasten ajatuksia ja palautteita kerättiin edelleen etupäässä tekemällä haastatteluja ja käyttämällä kynää ja paperia. Laadulliset menetelmät ovat tärkeä työkalu, mutta isoissa kehitysyhteistyöprojekteissa ne olivat ainoana menetelmänä tehoton työskentelytapa. Lisäksi varsinkin tytöt jättivät paljon kertomatta tilanteissa, joissa heitä haastateltiin ja yleensäkin haastatteluihin osallistui vain rohkeimmmat lapset. 

Lähdimme kehittämään digitaalista tiedonkeruun työkalua, joka mahdollistaisi erilaisten lasten osallistumisen.

PROSESSI - MITÄ?

Design prosessi käynnistyi benchmarkkaamalla olemassa olevia tiedonkeruun ratkaisuja ja tutkimalla lasten ja ammattilaisten tarpeita ja toimintamalleja. Näiden löydösten pohjalta kehitimme yhteistyössä Pajat Solutions Oy:n kanssa ensimmäisen prototyypin pohjautuen heidän Poimapper-ratkaisuunsa. Suunnittelun keskeiset periaatteet olivat:

- Työkalua voi käyttää erilaiset lapset erilaisissa toimintaympäristöissä

- Lapset motivoituvat työkalun käyttöön

Testasimme ensimmäistä prototyyppiä Somaliassa ja Burkina Fasossa yhteensä 50 lapsen kanssa. Tulokset olivat erittäin kannustavia. Jopa lukutaidottomat lapset pystyivät vastaamaan kysymyksiin ja kaiken kaikkiaan lapset innostuivat kertomaan ajatuksistaan työkalun avulla. Protossa oli kuitenkin joitain selkeitä käytettävyyshaasteita, jotka korjattiin ensimmäiseen tuotantoversioon (kuvassa). Teknisestä ratkaisusta vastasi Pajat Solutions Oy ja UI suunnittelusta Kallan & Co Oy.

TULOKSET JA OPIT

Kehitimme markkinoille ensimmäisen digitaalisen tiedonkeruun työkalun, joka on suunniteltu lapsille ja mitä voi käyttää myös lukutaidoton lapsi. Työkalu otettiin ensimmäisenä käyttöön Burkina Fason ja Somalian Save the Children organisaation maatoimistoissa. Sitä käytetään kymmenissä erilaisissa kehitysyhteistyöprojekteissa, joissa tietoa kerätään sadoilta lapsilta.

Projekti oli valtava ponnistus, joka vaati kolmen eri maatoimiston sekä kahden yrityksen yhteistyötä Suomessa, Burkina Fasossa ja Somaliassa. Työpajoihin ja käytettävyystestaamiseen osallistui noin 30 työntekijää. Onnistumisen takana oli yhteisesti jakamamme tavoite ja arvopohja. Halusimme kaikki mahdollistaa lasten tasa-arvoisen osallistumisen kehittämistyössämme. Isoin haaste oli se, että työkalun kehittäminen itsessään sekä sen käyttööotto haastoi isosti organisaation totuttuja työtapoja. Tämä muutos vaatii paitsi aikaa, niin paljon vuoropuhelua tiimien kesken.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita